Persbericht
Release Young Hearts

Persbericht Release Young Hearts

Singer-songwriter haalt album van de spreekwoordelijke plank
Maarten van Praag brengt soloalbum uit na bijna zes jaar stilte

LOOSDRECHT – Singer-songwriter Maarten van Praag brengt op 4 december zijn tweede soloalbum Young Hearts uit. Zijn meest persoonlijke werk tot nu toe. Het album verschijnt maar liefst vijf jaar na opname. Hoewel Van Praag de songs al veelvuldig live speelde op poppodia, festivals en tijdens huiskamerconcerten lukte het door omstandigheden niet om de plaat eerder uit te brengen. Het crowdfundingsplatform Voor De Kunst bracht uiteindelijk uitkomst. Massaal werd er gedoneerd, waardoor Young Hearts nu dan eindelijk het levenslicht ziet.

Maarten van Praag (ex City to City en kleinzoon van legendarische zanger Max van Praag) bracht het album tot stand in een hechte samenwerking met producer en songwriter Tony Cornelissen. ‘Nadat ik altijd in bands heb gespeeld heb ik mezelf in razend tempo omgevormd tot singer-songwriter. Een heel interessant proces dat nog eens versneld werd door de ontmoeting en samenwerking met Tony’, vertelt Van Praag. ‘Het was een geweldige, vruchtbare en zeer leerzame collaboratie. Het album is met onvoorstelbaar veel plezier gemaakt.’

Young Hearts is een mix van fijnbesnaarde poprock, doorspekt met folkinvloeden. Sommige songs ontstonden heel snel. ‘Een heel nieuw proces voor mij. Tony woont in Zeeland. We hadden steeds een paar uur en dan moest er een liedje klaar zijn. Dat lukte telkens weer. In een proces van spontaniteit, gevoel en vooral niet te moeilijk denken. Een eye-opener. Sommige teksten, zoals die van Shells And Stones, zijn letterlijk aan de microfoon geschreven. Tijdens het inzingen’, aldus Van Praag. Het nummer Stories is de eerste single van het album, begeleid door een sfeervolle animatieclip, gemaakt door animator Tina de Groot.

Crowdfunding

Nadat de opnames en mixage van Young Hearts waren afgerond in september 2014 werd het stil. Door andere projecten, levenswendingen en omstandigheden bleef het album liggen. Van Praag startte in maart dit jaar een crowdfunding via het platform Voor De Kunst en rondde die succesvol af. Daardoor is het mogelijk om Young Hearts uit te brengen zowel op de bekende streamingplatforms als op CD.

‘Die liedjes zijn me toch erg dierbaar’, vertelt Van Praag. ‘Persoonlijk ook, stuk voor stuk. Ik kon het niet op de spreekwoordelijke plank laten liggen. Bovendien zaten ze nieuw werk in de weg en werd me vaak gevraagd na optredens waar dat album nou toch bleef. Ik ben heel blij dat het gelukt is. Het voelt als een overwinning.’

De Hoes

De bijzondere hoes kwam op een interactieve manier tot stand. Via social media vroeg Maarten zijn volgers foto’s van zogenaamde random hearts toe te sturen. Daar gaf men massaal gehoor aan. Het reclamebureau Scriptus Design ontwierp uiteindelijk het artwork van het album naar dit idee.

Maarten van Praag presenteert zijn album Young Hearts op 4 december 2019 live met band in Bitterzoet, Amsterdam. De zaal gaat open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

 Maarten van Praag is beschikbaar voor interviews
info@maartenmusic.nl
www.maartenmusic.nl

© 2019 Maarten van Praag

disclaimer - media - privacybeleid - algemene voorwaarden