Biografie

Maarten van Praag: een aangenaam hees, indringend en herkenbaar stemgeluid. Liedjes die je raken, recht naar het hart.

meer info
Boeken

Biografie Maarten van Praag

Maarten van Praag: een aangenaam hees, indringend en herkenbaar stemgeluid. Liedjes die je raken, recht naar het hart.

Maarten van Praag speelt live alleen, of met dynamische band. Telkens overtuigend, verrassend en verpakt met een flinke dosis humor.

Maarten is een zanger en een verhalenverteller, een muzikant en een performer.

De rode draad in zijn bestaan als liedjesschrijver vormen de ontmoetingen met tal van mensen die hij op zijn pad tegenkomt. Zijn palet wordt gevormd door de momenten dat zijn leven dat van een ander kruist. Maarten van Praag is een muzikant die met beide benen in de wereld van nu staat.

De afgelopen 20 jaar legde Maarten – kleinzoon van de legendarische zanger Max van Praag -  vele kilometers af binnen de muziekwereld. Zo was hij frontman van de groep City to City (nummer 1 hit, Edison, etc). In 2011 verscheen zijn solodebuut; ‘Between Space and Time’.

Alleen of met band speelt Maarten tot in alle uithoeken van het land – van huiskamer via poppodium tot zomerfestival. De vele gesprekken die hij onderweg voert met publiek, muzikanten en journalisten duwen hem langzaam maar zeker in een nieuwe richting – weg uit de comfortzone, klaar om op een andere wijze dan voorheen te schrijven. Steeds vaker test hij songs uit voor publiek, wat niet werkt wordt soms letterlijk ter plekke aangepast.

Young Hearts

In 2013 ontmoet Maarten producer en songwriter Tony Cornelissen. De instant klik tussen de twee mannen leidt tot een hechte samenwerking en levert uiteindelijk het album Young Hearts op. De elf songs zijn Maartens meest persoonlijke tot nu toe. ‘Ik heb mezelf in die periode helemaal opnieuw uitgevonden’, vertelt van Praag. ‘Ik kwam uit een bandcultuur. Voor, tijdens en na City to City heb ik alleen maar in bandjes gespeeld. Na de release van mijn eerste album ben ik veel alleen op pad gegaan. Spelen in huiskamers, onversterkt. Of kleine podia. Ik moest mezelf echt omvormen en heruitvinden als singer-songwriter. Een heel interessante en inspirerende zoektocht. Nieuwe liedjes die ik schreef gingen daardoor een heel andere kant op. Een kant die heel erg goed bij me past.’

Tijdens de opnames van Young Hearts werken Van Praag en Cornelissen volgens een proces dat gebouwd is op inspiratie en spontaniteit. Een goed idee wordt vrijwel direct aan de opnameband toevertrouwd, vaak met een succesvol resultaat, zoals bij Enfilading Fire, een uur nadat het werd geschreven in de tuin van Cornelissen opgenomen. Shells And Stones komt voort uit een jam met zijn begeleidingsband. De tekst is letterlijk aan de microfoon geschreven, vlak voor het inzingen. De lyrics van muzikaal buitenbeentje Pigeons And Crumbs zijn geïnspireerd door een toevallige ontmoeting met een zwerver, een oude hippie, in het Vondelpark in Amsterdam. ‘De liedjes zijn op enkele uitzonderingen na heel snel geschreven. Soms in een paar uur, of letterlijk vlak voor opname. Dat was ook al zo nieuw voor mij. Heel leerzaam’, aldus van Praag.

Nadat de opnames waren afgerond in 2014 bleef het album op de plank liggen. Privéomstandigheden en andere levensgebeurtenissen zorgden ervoor dat Maarten het album niet kon uitbrengen. Nu, bijna 6 jaar na de opnames is het via crowdfunding (Voor De Kunst) toch gelukt Young Hearts uit te brengen.

Met ‘Young Hearts’ heeft Maarten van Praag een zeer persoonlijke en directe toevoeging aan zijn discografie afgeleverd.

'Solide. Mooie aangename stem. Integer en erg muzikaal. Komt over als een vakman.' ~Juryrapport Mooie Noten

'Maarten misstaat niet in het rijtje singer-songwriters dat Nederland rijk is'. ~Nu.nl

Fijne, breekbare gitaarmelodieën en pakkende drums, maar wel met precies die juiste balans tussen geluid en emotie - FestivalInfo

'Intrigrerende songs. Vertolkt door Maartens aangenaam hese stem.' ~ Fret Magazine

© 2019 Maarten van Praag

disclaimer - media - privacybeleid - algemene voorwaarden