Twitter

 

Biografie

Maarten van Praag: een aangenaam hees, indringend en herkenbaar stemgeluid. Liedjes die je raken, recht naar het hart.

Maarten is een zanger en een verhalenverteller, een muzikant en een performer.

De rode draad in zijn bestaan als liedjesschrijver vormen de ontmoetingen met tal van mensen die hij op zijn pad tegenkomt. Zijn palet wordt gevormd door de momenten dat zijn leven dat van een ander kruist. Maarten van Praag is een muzikant die met beide benen in de wereld van nu staat.

De afgelopen tien jaar legde Maarten – kleinzoon van de legendarische zanger Max van Praag -  vele kilometers af binnen de muziekwereld. Hij was frontman van de groep City to City (nummer 1 hit, Edison, etc). In 2011 verscheen zijn solodebuut; ‘Between Space and Time’.

Alleen of met band speelt Maarten tot in alle uithoeken van het land – van huiskamer via poppodium tot zomerfestival. De vele gesprekken die hij onderweg voert met publiek, muzikanten en journalisten duwen hem langzaam maar zeker in een nieuwe richting – weg uit de comfortzone, klaar om op een andere wijze dan voorheen te schrijven. Steeds vaker test hij songs uit voor publiek, wat niet werkt wordt soms letterlijk ter plekke aangepast.

Shells And Stones

In de zomer van 2012 schopt Maarten het tot de finale van Mooie Noten, een wedstrijd voor singer-songwriters. Niet veel later volgt een ontmoeting met producer Tony Cornelissen. De instant klik tussen de twee mannen leidt tot een hechte samenwerking en levert de gloednieuwe EP Shells and Stones op. De zes songs zijn Maartens meest persoonlijke werk tot dusver.

Tijdens de opnames van de EP en later eveneens bij het werk aan het album Young Hearts (opgenomen in de eigen Lakeside Studio) werken Van Praag en Cornelissen volgens een proces dat gebouwd is op inspiratie en spontaniteit. Een goed idee wordt vrijwel direct aan de opnameband toevertrouwd, vaak met een succesvol resultaat, zoals bij Enfilading Fire, een uur nadat het werd geschreven opgenomen. Shells And Stones komt voort uit een jam met zijn begeleidingsband. De tekst is geïnspireerd op een uitspraak van Maartens muzikale opa en vrijwel aan de microfoon geschreven. De lyrics van muzikaal buitenbeentje Pigeons And Crumbs zijn geïnspireerd door een toevallige ontmoeting met een zwerver, een oude hippie, in het Vondelpark in Amsterdam.

In juni 2015 brengt Maarten van Praag de single Young Hearts uit. De release is een voorbode van het gelijknamig album dat in september zal verschijnen. De release valt samen met een reunie van de band City to City, waarmee van Praag een (korte) reunietour zal gaan houden. De clip is geregisseerd door een 17-jarig talent.

Met ‘Young Hearts’, zowel de single als het album, heeft Maarten van Praag een zeer persoonlijke en directe toevoeging aan zijn discografie afgeleverd.

Maarten van Praag speelt live alleen, of met dynamische band. Telkens overtuigend, verrassend en verpakt met een flinke dosis humor

'Solide. Mooie aangename stem. Integer en erg muzikaal. Komt over als een vakman.' ~Juryrapport Mooie Noten

'Maarten en band hebben duidelijk een missie: het brengen van kwaliteitsmuziek. Iets waar hij en de band live met verve in slagen. Zeer overtuigend zelfs' ~3Voor12

'Maarten misstaat niet in het rijtje singer-songwriters dat Nederland rijk is'. ~Nu.nl

'Intrigrerende songs. Vertolkt door Maartens aangenaam hese stem.' ~ Fret Magazine